Made in China

2002.12.12. 08:01

Az előlap fekete-ezüst-kék színkombinációban pompázik. Olcsónak láthatóan olcsó. A mély-magas állító tekerentyűi és a hangológomb minden pillanatban tudatják, hogy igazi büdzsé-készülékkel van dolgunk. Ennél lejjebb már nem igen lehet menni az árlistán. A többi gomb, és a kijelző viszont igazán kellemes. Jó, hát nem szuperfinomságú mikrokapcsolókkal működnek, kell erő a megnyomásukhoz, na de ennyiért? További extra, ami meglepetésemre igen elterjedt ebben az árkategóriában: az előlapon található bemenet. Ide hordozható CD játszót tudunk csatlakoztatni. Nem rossz ötlet.

 
   
  Ezzel keressük a rádióadót

Viszont a használat folyamán annak bizonyult az analóg hangolású tuner. Tekergetése közben állandóan féltem, hogy éppen most tépem el a zsinórt, amivel némi áttételeken keresztül a hallgatni kívánt adót lehet befogni. Hidegben szorult a madzag, de ahogy bemelegedett az autó, és vele a fejegység, könnyebb lett a hangolás - olyannyira, hogy néha magától mászott el egy kicsit a hangológomb.

A hangerőállítást ellenben, ami praktikus lett volna ilyen tekerentyűvel, két le-fölléptető gombra bízták. Egy hét alatt nem sikerült megszoknom, melyik mit is csinál, így mindig rá kellett néznem a fejegységre.

 
   
    Ez van a zsinór másik végén

És hallgatni is kellett. Hát izé. A Humma hangzásversenyeken használt szabálykönyvben van egy olyan definíció, hogy "úgy szól, mint egy tipikus autó", és mindehhez igen kevés pontszám társul. Lehet, hogy erre a fejegységre gondoltak?

 
   
 

Illúzióim nem voltak. A Domotec fejegység csakis háttérzenélésre jó. A nagyobb hangerőt egyszerűen nem bírja szuflával. A 200 WATTS P.M.P.O. HIGH POWER DESIGN JAPAN felirat a készülék tetején biztos elijeszti a félős kínai háziszellemeket, de ennél többre nem elég. Emiatt sincs igazi dinamika, a hangszínszabályzókkal is csak csínján tudunk bánni.

Na de ennyi pénzért? Hát igen, ennyiért a kedvenc éttermemben egyedül csak szűkösen tudok megebédelni, ez meg itt egy komplett kazettás fejegység. Nehezen írom le, de ennyi pénzért jó. Persze nem szeretnék egy ilyennel élni hosszabb távom.

 
   
    A nagy erejű profi kazettásmagnó

A másik Domotec kazettás fejegység, amit hozzám irányított a sors, az MS-2958 típusszámot viselte. A High Power 200 W P.M.P.O persze itt is szép nagy betűkkel reklámozza magát a készülék dobozán, így biztosak lehetünk benne, hogy a valódi, használható wattok csak egyszámjegyűek lehetnek. A másik izgalmas felirat a Professional Car Audio Casette Player.

 
   
 

Nem is tudtam, hogy vannak amatőr kazettás rádiók is, de a Domotec ezek szerint biztosan nem az. Ellenben a fotó a készülék dobozán egészen fura torzítással került föl, ilyen plug-int nem találtam a Photoshopomhoz. Biztos csak a kínai változathoz illeszkedik.

 
   
    A tok és a madzagok

Ez is tokjából egészében kivehető típus. ISO csatlakozó itt sincs. Van viszont digitális frekvenciakijelzés. Viszont a hangolás ugyanúgy madzagos-áttételes, félek, mindjárt eltépem-megoldású. A hangerőszabályzás tekerőgombos, ami kényelmes. Illetve az is lehetne, de valahogy túl csúszós anyagból készült, szóval nem megy annyira flottul a dolog. Balanszt is állíthatunk, viszont a hangszínszabályzásra csak egy csúszka jutott. Zováth úr elárulta, hogy egyenes összefüggés van a fejegységen található hangszínszabályzó-ekvalizáló csúszkák száma, és a készülék sikeressége között. CD bemenet itt is megtalálható, a vonalkimenet úgyszintén.

 
   
  Már kezd megtelni a készülékház

Azt hittem, pont úgy fog szólni, mint a kisebbik testvére. Hát nem. Jól megkülönböztethető volt a két készülék hangja, de lelkesedni egyikért sem tudtam. Ez talán kicsit életvidámabban szólaltatta meg a rádiókat. De tíz perc kifejezetten zenére figyelés után már elfáradtam, és hirtelen ezernyi nagyon fontos dolog jutott eszembe, amit sürgősen el kell végeznem.

Persze ennyiért ez a fejegység is jó. Talán még jobb is a láthatóbb frekvenciakijelzés miatt. Talán rosszabb a csúszós kezelőgombok miatt. De végül is egy kategória a két Domotec. Ennyiért nem tudok náluk jobbat.

Zováth úr persze nem akart két ennyire, hm, nagyon alapkészülékkel az utamra engedni. Két, szemmel láthatóan a szíve csücskébe zárt Wektor kazettás fejegység is a táskámban lapul, útban hazafelé. De azokról majd legközelebb.