Hogy mondják kínaiul, hogy Volvo?

2009.08.13. 12:39

A Geely és a Volvo tárgyalásai befejező szakaszba értek, rövid időn belül a kínai mamut fogja birtokolni a patinás svéd autógyárat. A Volvo tulajdonosa, a Ford Motor Company, úgy véli, még ebben a hónapban meg tudják kötni az üzletet. A Ford által birtokolt részvények jelentős része a Geelyhez kerül, a maradékra egy svéd cég tart igényt.

geely

A Ford egyelőre nem ad el mindent, 10-15 százalékos részesedése még egészen biztosan lesz a cégben vagy nyolc évig, hogy megkönnyítse az új modellek bevezetését. A Volvóért nagyjából 20 és 25 milliárd svéd korona (2,5 és 3,16 milliárd dollár) közötti összeget szeretne kapni a Ford, melyből a Geely fizetne 15,6 milliárdot.

A Volvo Mérnökök Egyesületével vállvetve a svéd kormányból többen hangot adtak elégedetlenségüknek, szívesebben láttak volna európai tulajdonosi kört a Volvo élén. Vélhetően az ő nyomásukra találta ki a Ford a jelenlegi csomagot, melyben a Geely mellett svéd tulajdonosai is lesznek a cégnek. A szakértők úgy vélik, Li Shufu, a Geely főnöke nem fogja összemosni a két márkát, hanem teljesen külön kezeli majd őket.