2012-ben jöhet a tisztán elektromos Volvo

2009.09.21. 09:50

Nemcsak hibrid hajtású, de teljes egészében elektromos energiával hajtott autón is dolgozik a Volvo. Az új modell alapjául a C30-as szolgál, melynek kasztnija pontosan ugyanolyan, mint a benzinnel és gázolajjal üzemelő modelleknek, a különbség a motozháztető alatt lapul.

A Volvo C30-as az első olyan modellünk, melyet tisztán elektromos energia hajt - mondta Lennart Stegland, a Volvo különleges járművekre specializálódott részlegének igazgatója. Ez a kis méretű modell ideális városi autó – márpedig a villanyautót elsősorban városi használatra tervezzük -, relatíve alacsony tömege alkalmassá teszi, hogy villanymotor hajtsa.

A BEV (Battery Electric Vehicle) dinamikus lesz, 11 másodpercen belül gyorsul 0-ról százra, limitált végsebessége 130 km/h. A Volvo szerint ennyi bőven elég az autóvezetők többségének, de elképzelhető, hogy a végsebességet feltolják 150-re, ha arra van igény.

Mivel a motorteret teljesen kitölti a villanymotor, még kísérleteznek azon, pontosan hová helyezzék a 24 kWh-s lítium-ionos akkumulátort, melyet egy sima villásdugó segítségével bárhol fel lehet tölteni 8 óra alatt.