Vázlatokon a szuperolcsó Fiat

2009.09.28. 13:55

A Topolinóként emlegetett városi kisautó bőven kétmillió forint alatti áron érkezik, a hossza nem lesz három méter sem. Az első vázlatok a szabadalmi hivatalból szivárogtak ki.

A rajzokon nem a kész autó látható, csupán a vázszerkezet és a hajtáslánc fontosabb elemei, de néhány lényeges részlet így is kivehető rajtuk. A motort és a váltót egész kis helyre zsúfolták össze a tűzfal elé, a benzintank a hátsó ülések alá kerül, és a vázszerkezetet nézve úgy látszik, a városi apróság ötajtós lesz. A három méter alatti hossz ellenére a helykínálat valószínűleg hasonló lesz, mint egy Fiat Pandában, legfeljebb a csomagtér lesz még szűkösebb. A képeken megfigyelhető a helytakarékos futómű-elrendezés: a hátsó, hosszlengőkaros szerkezet alig foglal több helyet, mint amennyi tér a kerekeknek kell. A típus egyik újdonsága a vadiúj, kéthengeres motorcsalád lehet: a MultiAir vezérlésű szerkezet legegyszerűbb kivitele 65, a turbós változat 90 lóerő körüli teljesítményt adhat le, azaz az apró és könnyű Topolino kellemesen virgonc lehet.

A kisautó gyártása várhatóan jövőre kezdődik, méghozzá Szerbiában: a 6500 eurós kiskocsit a Fiat által nemrég megvásárolt Zastava üzemben rakják majd össze, mivel itt jóval olcsóbban folyhat a termelés, mint a Fiat bármelyik olasz gyárában.