Sienna, a Toyota bálnája

2009.12.04. 07:07

Hatalmas méretek és hatalmas motorok – mégis az anyukák álma a legújabb Toyota egyterű.

A Sienna igazi családi buszlimuzin – kevés olyan família akad még Észak-Amerikában is, amely ne férne bele csomagostól, gyerekülésestől együtt. Az alapváltozat hét személyes, de létezik nyolcüléses kivitel is. A belső tér gigászi, de a belső nagyság kompromisszumokat követel: egy mutáns burgonya is formásabbnak tűnhet, mint a japán buszlimuzin. A nagy acél- és műanyaggombóc ráadásul az amerikai Toyoták furán jellegtelen orrkiképzését örökölte. Még szerencse, hogy a konkurencia sem sokkal szebb – az egyterű-vásárlókat egyébként sem érdekli igazán a forma, sokkal lényegesebb számukra a célszerű kialakítás.

Egy ekkora bálnát mozgásra bírni persze nem egyszerű, ennek megfelelően kisebbik, négyhengeres motorja is 2,7 literes és 187 lóerős, az erősebbik pedig egy 3,5 literes V6-os, 266 lóerővel. A teljesítményt ráadásul egy hatfokozatú automata váltó is nyeli, sőt, opcionálisan még az állandó összkerék-hajtás is, így a nagy teljesítmény-adatok ellenére a két tonna körüli, több mint öt méteres óriás legfeljebb átlagos dinamikát produkál.

Az óriási Toyota Európaban persze nem lesz elérhető, viszont Észak-Amerikában meglepően olcsón beszerezhető: átszámítva alig 4,5 millió forintot kérnek az alapváltozatért, így van rá esély, hogy igazán sikeressé váljon.