Kicsi hibrid a Toyotától

2010.01.13. 10:19

A japán gyártó eddig nemigen készített a Priusnál kisebb hibrid modelleket, de úgy néz ki, most épp erre készül. Detroitban legalábbis bemutattak egy tanulmányt, amely méreteiben inkább a Yarisra emlékeztet, nyilván nem ok nélkül.

Az FT-CH nevét ugyan képtelenség megjegyezni, de a maga módján kellemes jelenség. A forma megrajzolásakor egyértelműen a szélcsatorna vezette a tervezők kezét, de az ablakok vonalvezetésével, és a hátsó kerekek körül kiszélesedő karosszériával és a csáprágó-forma első lámpákkal sikerült valami változatosságot csempészni az összképbe. Meglepő módon a tanulmány annak a franciaországi Toyota tervezőközpontnak a munkája, amely korábban rengeteg rossz arányú szériamodellel gazdagította a japán cég kínálatát.

A Toyota rossz szokása, hogy egyszerűen csak kiállítja a tanulmányautóit, adatokat, vagy más kézzelfogható adatokat viszont elfelejt közölni. Ez történt az FT-CH-val is, így nemigen tudjuk, hogy milyen hajtáslánc került bele – ha egyáltalán van benne valami, és nem csak egy újabb guruló makett, amely a felszín alatt csupán műanyaghab és néhány vascső. Az a tény viszont, hogy kiállították Detroitban, arra enged következtetni, hogy a japán gyártó lefelé is bővíteni szeretné hibrid-kínálatát, így rövidesen a Yaris kategóriájában is megjelenhet az első benzin-elektromos szériamodelljük.