Volkswagen törpeautó, életnagyságban

2010.02.01. 15:01

Mintha egy Smartot látnánk, a VW-re jellemző agyonegyszerűsített stílusban, de ezt a tanulmányt nem a gyári formatervezők jegyzik, hanem négy tehetséges fiatal.

A Volkswagen In elnevezésű törpe egy formatervezési pályázat győztes munkájából készült életnagyságú makett. A Talento Volkswagen Design 2008 elnevezésű versenyen kifejezetten helytakarékos, a gyártó aktuális arculatához passzoló, két személynek kényelmes autó látványtervét kellett elkészíteni. Ezek után nem csoda, ha a győztes pályamű egyrészt emlékeztet a Smart Fortwo-ra – két és fél méteres autót, amibe emberek is férnek, a célszerű szempontok szem előtt tartásával nagyjából egyféle képpen lehet készíteni – másrészt tele van a VW közelmúlt-beli tanulmányautóinak formai megoldásaival. A lökhárítók keretes betétei egyértelműen az Up! sorozatot idézik, az orrkialakítás viszont a Bluesport roadstert, illetve az Amarok pick-up sablonjait követi. A törpe-VW a tervezők elképzelése szerint farmotoros lenne, legfeljebb 2 vagy 3 hengeres, és egy literes motorral.

Az autógyártók régóta adósak egy megfizethető városi törpével, amely az átlagautós számára is elérhetővé tenné a Smart praktikus tulajdonságait. Bár egész biztos, hogy a VW ezt az autót ebben a formában nem fogja gyártani, látszik, hogy a probléma nem csak minket foglalkoztat.