Magyarországon 22.000 Toyotát hívnak vissza

2010.02.08. 10:08

Összesen 22 ezer magyarországi személygépkocsit érinthet a Toyota akciója, amelyet a japán cég a gázpedálmechanizmus konstrukciós problémái miatt rendelt el. Az autók javítását a jövő héten kezdik meg, mondta Som Ferenc, a Toyota Motor Hungary Kft. kommunikációs igazgatója hétfőn.

fs

Hangsúlyozta: a visszahívási kampány a megelőzést szolgálja, sem Magyarországon, sem Európában nem volt baleset a gázpedálok miatt. Az utóbbi hetekben derült ki, hogy a Toyota világszerte több mint hétmillió autót kénytelen visszahívni világszerte, mivel egyes, nagy futásteljesítményű autók gázpedálmechanizmusa a kopás miatt hajlamos beragadni, vagy lassan visszatérni az alaphelyzetébe. Az akció nyolc, 2005 és 2010 között gyártott modellt érint: az iQ, az Auris, a Yaris, az Aygo, a Corolla, a Verso, az Avensis és a RAV4 egyes példányait.

Som Ferenc elmondta, hogy már megérkezett a végleges alvázszámlista az érintett magyar gépkocsikról, így a héten kezdik el kiküldeni az értesítéseket az érintett tulajdonosoknak a visszahívási kampányra. A javításhoz szükséges alkatrészek e hét végén érkeznek Magyarországra, így a február 15-ével kezdődő héten már megkezdik a javításokat. Az értesített magyar ügyfeleknek a hét közepén érdemes telefonon érdeklődniük a kereskedésekben, illetve márkaszervizekben, és időpontot egyeztetni a javításra - mondta a kommunikációs igazgató, majd hozzáfűzte: a javítás garanciális, és - az elektromos ellenőrzésekkel együtt - körülbelül egy órát vesz igénybe.