Új Kia Magentis: valódi Passat-gyilkos?

2010.03.16. 12:37

A koreaiak új nagykocsijának olyanja van, ami az elődeinek soha nem volt: egyénisége. Így talán lesz esélye, hogy Európában is észrevegyék, ne csak Dél-Koreában és Észak-Amerikában, ahol olcsó nagykocsiként az elődei is egész népszerűek voltak.

Az új formaterv, amelyet a Kia németországi központjában terveztek, minden porcikájában az aktuális sportszedán-divatot követi. Hátrafelé emelkedő, magas övvonalával és alacsony ablaksávjával egész lendületes az alapforma, de ezen felül a befelé lejtő és szélesedő első és hátsó lámpák, illetve a hátsó oldalablakok kialakítása is hozzáteszi a magáét a határozott karakterhez. Az új Magentis összességében pont annyira jellegzetes, hogy egy Passat, Mondeo, Insignia vagy Citroen C5 mellett se váljon láthatatlanná. A markáns külső önmagában persze nem lesz elég: kell hozzá korrekt műszaki tartalom – ha az azonos méretű Hyundai Sonatát nézzük, ez alighanem meg is lesz – és olyan vonzó árcédula, hogy a kategóriát eltartó flottavásárlókat is le tudja téríteni a megszokott pályákról. Ha mindez összejön, a Magentis akár viszonylag gyakori jelenséggé is válhat az európai utakon.

A típus elsődleges piaca persze továbbra is Észak-Amerika marad, ahol manapság ismét egyre népszerűbbek az ilyen méretű személyautók. Ennek köszönhető, hogy a világpremiert április elején New Yorkban tartják, és odaát már az idén ősszel elérhető lesz a Magentis, míg Európába csak 2011 tavaszán érkezik.