Audi szuperhifi 62 hangszóróval

2010.06.16. 16:05

Az Audi Sound Concept célja a tökéletes hangzás, igaz, egyelőre hiányoznak a hangfelvételek, amelyek kihasználnák a képességeit.

Az ötletet egy különleges mozi-hangrendszer adta: az Ilmenauban működő Linden Lichtspele a filmek hangjait 192 kis hangforrással állítja elő, így állítólag sokkal jobb térbeli hangzást lehet elérni, mint kevés hangszóróval. Az Audi a Bang & Oluffsen, a Bose és a Fraunhofer Institute segítségével dolgozta ki a rendszert, amelyhez hasonlóan komplikáltat nemigen építettek még. Öt magassugárzó, négy mélysugárzó az ajtókban, egy 12 hüvelykes mélynyomó a csomagtartóban, és 52 kis középsugárzó az utastér falában – ezekből áll a hangszóró-rendszer, amellyel a sajtóközlemény szerint minden eddiginél tökéletesebben  szimulálhatók a térbeli hanghatások.

A rendszeren 32 párhuzamos csatorna megszólaltatására van lehetőség, ami a mai zenei adathordozók mellett felesleges pazarlásnak tűnik. „Egyelőre nem léteznek a rendszer lehetőségeit kihasználó médiumok, mivel eddig hasonló lejátszórendszerek sem léteztek, bár néhány filmstúdió már használ olyan felvételi eljárásokat, amelyekkel elvben megfelelő hanganyag készíthető” – magyarázta az projekt egyik vezetője.

Ilyen hangrendszert a közeljövőben persze aligha látunk majd, akár az Audi autóiban is: amellett, hogy komplikált, túl sok helyet is foglal: a hangfalarzenált meghajtó erősítő és a vezérlést végző három számítógép teljes egészében elfoglalja a Q7-es próbakocsi csomagterét, és az egész rendszer működtetéséhez az elektromos rendszert is át kellett dolgozni, hogy elbírja a hatalmas terhelést. Ez azonban csak afféle kutatási projekt, az eredményeit nyilván a jövőbeli csúcsmodellek hifijeinek kifejlesztésénél használják majd.