Szereti az olcsó kínai munkaerőt a VW

2010.07.17. 13:52

Évi 300 ezer darab Volkswagen személygépkocsi gyártására lesz képes az az új kelet-kínai gyár, amelynek megépítéséről a Shanghai Volkswagen csütörtökön kötött megállapodást.

A Jiangsu tartományi Yizheng városában épülő gyár 2013-ban kezdi meg termelését, és több mint háromezer embernek teremt munkalehetőséget. Ez lesz a Shanghai Volkswagen Automotive Co. ötödik összeszerelő üzeme Kínában.

A Shanghai Volkswagen a legnagyobb kínai autógyár, a SAIC Group és a német Volkswagen AG. vegyesvállalata. Három összeszerelő üzemük Sanghajban működik, egy Jiangsu tartomány székhelyén, Nanjingban.

Jochem Heizmann, a Volkswagen igazgatóságának egyik tagja elmondta: kínai partnereikkel azt tervezik, hogy 2013-2014-re megduplázzák a gyártás mennyiségét, vagyis nagyjából 3 millió gépkocsit fognak előállítani évente. A Volkswagen tavaly rekordot döntött: 1 millió 400 ezer darab autót adott el.

A német autóóriás másik kínai vegyesvállalata a FAW-Volkswagen Automobile Co. a múlt héten jelentette be, hogy 1 milliárd 180 millió dolláros beruházással egy szintén 300 ezres kapacitású gyár építésébe kezd a dél-kínai Guangdong tartomány Foshan városában. Az első gépkocsik várhatóan 2013 második felében készülnek majd el.

Jelenleg a VW az első számú autógyártó Kínában. Terveik szerint 2013-2014-ben elsőként jelennek meg helyben gyártott elektromos autókkal a kínai piacon. A ég alkalmazottainak létszáma az idén elérheti az 50 ezer főt.