Feltámad a ZIL luxusautó

2010.11.03. 11:26

Az orosz elnök már utalt rá, hogy ismét modern, orosz luxusautót szeretne a feneke alá, és most néhány ígéretes terv is elkészült. Az persze még bizonytalan, hogy mikorra lesz a tetszetős virtuális vázlatból kézzel fogható jármű.

A ZIL gyakorlatilag az 1980-as évek vége óta nem fejlesztette tovább egyedi gyártású luxusautóit, és lassanként az állami vezetők is átszoktak a német páncéllimókra. Mostanában azonban – egyelőre elsősorban hazafias szólamként – felmerült, hogy a ZIL ismét építhetne korszerű műszaki tartalmú és formatervű presztízsautókat, hogy az állami tisztviselők autórendelései mégse külföldi cégeket gazdagítsanak.

Ezekre a bizonytalan ígéretekre válaszolt egy egykori ZIL-tervező, Szvjatoszlav Szahakian, aki még 2001-ben megnyerte az orosz luxusautó áttervezésének jogát, de egy életnagyságú agyagmodellnél tovább nem juthatott a terve, persze pénz hiányában. Az a terv viszonylag kevéssé volt eredeti – lényegében aktualizálta a 80-as évek közepe óta változatlan formatervet –, a mostani viszont kifejezetten izgalmas. Megtartotta az évtizedekkel ezelőtti Cadillaceket idéző cirkálókaraktert, de van benne valami a mai Rolls-Royce típusok jellegéből is. Érdekes ötlet a hátsó ablak teljes hiánya, amely egy páncélozott limuzin esetében indokoltnak is nevezhető. Az új ZIL-tervet az alacsony ablakoknak, a kilométeres motorháztetőnek és a hosszú farrésznek köszönhetően kifejezetten elegánsnak nevezhetnénk, persze ha megvalósulna.

A gyártás útjában persze eddig sem az ötlettelenség állt, sokkal inkább annak a sok millió rubelnek a hiánya, amely ahhoz kéne, hogy az orosz elnöki limó minden szempontból megújulhasson. Még ha más gyártóktól vásárolt műszaki alapokra építkeznének, akkor is egy kisebb vagyonba kerülne a fejlesztés, és semmi nem garantálja, hogy az új ZIL-t az orosz állami megrendelőkön túl bárki más is megvenné.