Ékszer-Fiat 138 millióért

2011.01.18. 13:29

Valószínűleg ez az autó a valaha volt legdrágább Fiat 500-as, és nem is várható, hogy lesz másik. Az aranyozott tojást egyedi megrendelésre készítette a Fenice Milano.

A megrendelő egy gazdag kínai üzletember, aki egy különleges, nyitott Fiat 500-as révén mutatná meg, milyen jól megy a bolt. Kerek félmillió eurót, átszámítva valamivel több, mint 138 millió forintot szánt az autó átalakítására, amelyért amúgy alig ötmilliót kérnének – ennyit is csak azért, mert az Abarth kivitelen alapul az olasz tuningcég egyedi kreációja.

A gép teljes neve La Dolce Vita Gold and Diamonds 200hp – durván fordítva édes élet, arany és gyémántok, 200 lóerővel – ami alapján sejthető, hogy milyen pazarló módon alakították át a kisautót. Az autó nagy része csontszínű lett, de az alkatrészek egy részét 24 karátos aranyat tartalmazó festékkel fényezték, belül pedig valóban színarany betétek díszítik a gépet mindenütt. Nem csak a műszerfalra, de az ajtókra, a kormányra és a kilincsekre is jutott arany bőven, de még a padló taposólemezére is. A nagy felületek egy jelentős részét, ahová nem jutott már arany, így az ajtókat, a műszerfalat és a padlót is, egzotikus tíkfával burkolták.

A középkonzolra egy kivehető Apple iPad Supreme Edition került – ezen is van arany, sőt, gyémánt-berakás is – amelyről az összes lényeges funkció elérhető az autóban a navigációtól a hifin keresztül a mobiltelefonos internet-kapcsolatig. A motor tuningjához a Fenice Milano persze nem ért, de megkeresték az egyik legjobb helyi specialistát, a Romeo Ferraris nevű céget. Az 1,4 literes blokk nagyobb szállítású turbófeltöltőt, áthangolt elektronikát és új kipufogórendszert kapott, így nőtt a teljesítménye 140-ről 200 lóerőre. A kezelés persze nem ért véget itt, a csomaghoz ültetett futómű és Brembo fékrendszer is jár.

Az autó jó eséllyel most kerül reflektorfénybe utoljára: a megrendelő teljes titokban óhajtja átvenni, és ha használatba is veszi majd, nem valószínű, hogy gyakran hagyja az utcán. A Fenice Milano persze bárkinek hajlandó hasonló, egyedi autót készíteni, már ha valaki rászánja a kalandra öt, igazán jól felszerelt luxusautó árát.