3 litert sem fogyaszt az új VW kisautó

2011.02.06. 19:47

A Volkswagen már csak az utolsó simításokat végzi az új, végletekig takarékos kisautóján. Az Up! Blue E-motion fantázianevű kocsit egy 800 köbcentis turbódízel motor, és egy kis teljesítményű villanymotor hajtja – ezzel a párossal már az XL1 koncepcióautóban is találkozhattunk.

A dízelmotor ugyan csak 47 lóerős lesz, és a villanymotor is csupán 26 lóerőt tud majd alkalmanként hozzátenni, de ez a kategória úgysem a száguldozásról szól. A lényeg itt a takarékosság, és a gyári adatok vegyes használat mellett 2,97 literes átlagfogyasztásról szólnak, ami igen jól hangzik a jelenlegi félelmetes üzemanyagárak mellett.

A blokk alumíniumból készül, és a motorba terveztek egy igen finom kiegyensúlyozó tengelyt is, hogy a kéthengeres dízel jellegzetes rezonanciáját kioltsa. Az Up!-ot hétsebességes, dupla kuplungos váltóval szerelik majd.

A kisautó sajnos nem lesz képes önálló elektromos üzemre, mivel az akkuk kapacitása csupán az elindulásokhoz és a kemény kigyorsításokhoz való asszisztenciához lesz elegendő. A tárolók fékezés közben tudnak majd visszatöltődni.

Az XL1 koncepcióautó az EU normák szerinti fogyasztási ciklusban 1,68 liter gázolajat használt el száz kilométerenként. Az UP! az XL1-nél a karbon alkatrészek hiánya miatt nehezebb lesz, illetve a tágasabb kabin miatt az alaktényezője is rosszabb, így ehhez hasonló extrém fogyasztási értékeket nem várhatunk tőle.