Egy Volkswagen, amire hiába várunk

2011.09.22. 13:58

A világuralomra törő Volkswagen sem tudja az összes, a tervezők által elképzelt ötletet megvalósítani, és nem feltétlenül a kereslet hiánya az ok. Bár az óriáskonszern gigantikus összeget költ a gyárak bővítésére és korszerűsítésére, most még előfordul, hogy nem találnak helyet egy típus gyártására.

Úgy néz ki, épp így járt a VW Jetta kupé változata, amelyet a szedán mellett gyárthattak volna Mexikóban. Most azonban a Jetta mellett épp felfuttatják a Beetle második generációjának gyártását is, és készülnek a Jetta Hybrid gyártására, kezd szűkös lenni a mexikói gyártelep. A bővítés ugyan járható út lenne, de egy ilyen beavatkozás évekig tart, addigra pedig eltelne a Jetta modellciklusának java, a kupét két-három évre piacra dobni pedig tiszta veszteség volna. Így az a fura helyzet áll elő, hogy bár a kereslet adott, a Volkswagen mégsem dobhatja piacra a kérdéses modellt.

A VW épp az ilyen problémák kiküszöbölése érdekében költ el a következő négy év során összesen 76 milliárd eurót, amelyből többek közt új üzemeket építenek, illetve a meglevőket bővítik és korszerűsítik. Így a következő Jetta generáció talán már sportos kétajtósként is kapható lesz.