Gyártásba kerül a törpe-Audi

2011.11.07. 17:21

Az Urban Concept lenne a legutolsó Audi tanulmány, amelyről elhinnénk, hogy megéri gyártani. Szűkös, gyenge és lassú, így egyáltalán nem illik bele a cég arculatába – viszont épp presztízs-okokból van rá szükség.

Az Audi kapszulája a maga módján csúcstechnika: karbonszálas műanyag karosszériájával szinte már versenytechnika, viszont a 20 lóerős villanymotorral a végsebessége csupán 100 km/h, a hatótávolsága a kisméretű akkumulátorok miatt pedig 73 km. Cserébe ez az egyik leggyorsabban tölthető villanyautó: gyorstöltővel 20 perc, de 220 voltos háztartási csatlakozóból is teleszívja magát egy óra alatt – ez pedig hatod-nyolcad annyi idő, mint a manapság gyártott elektromos járművek többsége esetében.

Nem csoda, hogy az Audi mindössze ezer példányt gyárt – valószínűleg ezek is méregdrágák lesznek – hiszen az ultrakönnyű karosszéria egyelőre pokoli sokba kerül, és meglehetősen lassú folyamat eredménye, és ezt a kisebb akkumulátor alacsonyabb ára sem kompenzálhatja. Így ez a gép inkább csak afféle jelkép, amely azt hivatott hangsúlyozni, hogy az Audi is legalább olyan nagy erőfeszítéseket tesz a környezetbarát közlekedés fejlesztése érdekében, mint a konkurencia.