A Fiat összebútorozna a Suzukival

2011.11.29. 13:04

A Suzuki régóta jó kapcsolatot ápol az olaszokkal, így elvben minden adott lenne egy kölcsönösen hasznos együttműködéshez – a Fiat vezére legalábbis így gondolja. Van azonban egy apró probléma, úgy hívják, VW.

A Fiat és a Suzuki kapcsolata meglehetősen régi: még az előző évtized elején került kapcsolatba a cég a Suzuki akkori partnere, a General Motors révén. A Suzuki így jutott hozzá a Fiat korszerű, 1,3 literes turbódízel motorjához, amelyet ma már a japánok is gyártanak saját indiai üzemükben. Ugyanakkor a Suzuki szállítja a Sedicit, az SX4 Fiat jelvényes változatát Esztergomból, de ebbe is olasz dízeleket szerelnek. Ennél azonban többet is használhatna egymásnak a két cég, ha ki tudnák bővíteni az együttműködésüket.

Az olaszok részéről nem is lenne akadálya, legalábbis Sergio Marcionne, a Fiat első embere ezt mondja. „Szívesen dolgoznánk a jövőben is a Suzukival. Nagyon jó a kapcsolatom a Szuzuki családdal. Kis céget visznek, de így is nyereséget tudnak termelni. Bátrak, és ezt becsülöm.” – mondta a vezérigazgató. Ennyi persze nem lesz elég, hiszen amíg a Suzuki részvények 19,9%-a a Volkswagen kezében van, addig a Suzuki nem szövetkezhet más gyártókkal. Megoldást pedig csak a per hozhat, mivel a Volkswagen ragaszkodik a részvényekhez.