Gigantikus nyereség a GM-nél

2012.02.17. 16:44

Amilyen szörnyű veszteség származott a régi GM működéséből néhány éve, annyira jól megy a csődeljárás során karcsúbbá tett vállalatnak. A számok önmagukért beszélnek: 2011-ben 7,6 milliárd dollárnyi profitot termelt a detroiti óriás, szemben a tavalyelőtti 4,7 milliárddal. Vannak azonban figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy a GM poziciói gyengülőben vannak.

A 13%-os bevételnövekedés jó hír, az azonban már kevésbé, hogy a negyedik negyedévben a nyereség csupán 472 millió dollár volt, töredéke a teljes éves eredménynek. Ráadásul az Opel az egész évet nézve 562 millió dollár veszteséget hozott össze. A GM számára az sem jó hír, hogy Kínában egyre erőteljesebben próbálják kiszorítani a nemzetközi gyártókat, azaz ott sem számíthat a cég a korábban tapasztalt intenzív növekedésre. Így valamiféle lépésekre szükség lesz, ha tartani akarják a profit jelenlegi szintjét.

Az Opel veszteséges működése kifejezetten régi probléma, ugyanakkor bizonyos értelemben ez az ára a General Motors sikeres működésének. A cégen belüli fejlesztések nagy része ugyanis még mindig Németországban zajlik – itt tervezik a legnagyobb számban használt benzinmotorokat és a közös padlólemezek nagyobb részét, amelyeket aztán Észak-Amerikában és Kínában is használhatnak – így az Opeltől akkor sem szabadulhat meg a GM, ha többször ekkora veszteséggel működne.