Új népautó egymillió alatt

2012.05.03. 16:46

A kínai Zotye márka eddig a Fiattól vásárolt licenc-modelljeiről volt ismert, de most bemutattak egy egészen kicsi autót, amelynél talán csak az indiai Tata Nano kapható olcsóbban.

A Z100 elnevezésű, ötajtós apróság nagyon ismerős lehet, és ez nem véletlen. Az alapok egyértelműen a Suzuki Altóból származnak, a tetővonal, az ablakok formája és a méretek is erre utal. Az orr és a far azonban más kialakítású – elölről leginkább talán a Toyota iQ-ra emlékeztet. Műszaki szempontból is az Alto lehetett a minta, legalábbis erre utal, hogy a kiskocsiba ezres, háromhengeres benzinmotor kerül ötfokozatú váltóval. Még az is elképzelhető, hogy a Zotye nem másolással jutott a tervekhez, hiszen nemrég megvették a Jiang Nan Auto nevű kisebb céget, amely második generációs Suzuki Altókat gyártott hivatalos licenc alapján.

A Suzuki Alto eleve nem drága, de a Zotye gyakorlatilag féláron kerül piacra: az alapára 25 800 jüan, azaz átszámítva 816 ezer forint. Ennél olcsóbban csak a Tata Nano kapható Indiában, de az a modell kéthengeres farmotorjával és hiányzó csomagtér-ajtajával jóval kezdetlegesebb autó benyomását kelti.