Ha valamit kompenzálni kell

2012.08.08. 12:15

Amikor már a Lamborghini is stop-start rendszert farag az Aventadorba, és azt hihetnénk, csészelevél-gyűjtögetéssel töltjük majd fennmaradó éveinket, kiderül, hogy a bálnapénisz-bőrt cégérére tűző Dartzon kívül is létezik még tökös autógyártó. A kanadai Conquest Vehicles beharangozta új modelljét, az Evade-et.

A két éve bemutatott, már méreteivel is sokkoló Knight XV továbbfejlesztett változatának mondják az új típust, pedig sok közös pont nincs köztük, kivéve a dizájnt. Meg kell hagyni, legalább olyan ügyesen alkották meg a márka identitását, mint az Audi, hiszen az Evade képei láttán azonnal világos, honnan jött a szekér, pedig a fura formájú ablakokon kívül alig vettek át valamit az elődtől.

Tudását tekintve a páncélozás elhagyása a legfontosabb változtatás, de a technika is alapvetően más. Az új Evade annak a Ford F-550 Super Duty alvázát használja, amelyet Amerikában nyerges vontatóként is befognak kisebb pótkocsik elé. A saccra minimum három tonnás járműhöz egy E85-tel is működő, 390 lóerős 6,2-es V8-ast vagy egy 405 lóerős 6,7-es, szintén V8-as dízelt lehet választani. A bő 11 köbméteres beltérben négy ülést szórtak el, amiből már lehet következtetni a dőzsölős hangulatra a gigantikus fülkében.

A reklámszövegben is a páratlan luxusra helyezi a hangsúlyt a gyártó, de tekintettel a teherautó-alvázra, vannak kétségeink a személyre szabott SUV-nak titulált szörny kényelmével kapcsolatban. Aki mégis erre vágyik, mintegy 470 ezer euróért, vagyis bő 130 millió forintért egy joystickel vezérelhető, 360 fokos keresőlámpát is kap a tetőre.