Ez a Fiat kész csőd

2012.11.16. 18:02

Első pillantásra valami ügyetlen tuning-verdának tűnhet, pedig ez az autó gyárilag ilyen. Az 500e a Fiat vadiúj villanyautója Kaliforniának, amelybe Li-ion akkumulátort és erős villanymotort építenek.

A Fiat nagyon komolyan gondolja, hogy meghódítja Észak-Amerikát, és ennek érdekében fájdalmas döntéseket sem restek meghozni. Mivel most nagy divat a villanyautó, készítettek egyet rohammunkában az egyetlen, az Egyesült Államokban kapható modelljükből, az 500-asból. Adatokat egyelőre nem árultak el, de annyi azért kiderült, hogy egy 100 lóerő körüli motor és Li-ion akku kerül a gépbe, amelyet elsősorban a kaliforniai vásárlóknak szánnak. Hogy ez miért fájdalmas? Mert a Fiat állítólag minden példányon vagy 10 ezer dollárt veszít majd – csak így tudják versenyképes áron kínálni.

Az ilyen rossz üzlet persze megtérülhet, ha nem is közvetlenül: ha az elektromos 500-as elterjed, azzal a Fiat márka ismertsége is javulhat, így végső soron egyfajta hirdetési felületnek is felfogható a típus bemutatása. Hogy pontosan mit tud az autó, az egyelőre titok, de nem valószínű, hogy többet, mint a már piacon levő villanyautók: 150 km körüli maximális hatótávolságra és 6-8 órás töltési időre számíthatunk.