Új telekjárókon dolgozik a Skoda?

2012.11.30. 17:44

Pontosan még nem vázolta terveit a Skoda, de a legújabb pletykák szerint legalább két új szabadidő-autón is dolgoznak már, persze a Yeti utódján kívül.

A Yeti sikeres, így bővítik a szabadidőautók választékát
A Yeti sikeres, így bővítik a szabadidőautók választékát

Egy dolog biztos: a Skoda nemrég lefoglalta a Polar típusjelzést. Úgy hallani, ezt egy, a Yetinél kisebb hobbiterepjáró kaphatja meg, amely méretben és árban is a Dacia Duster közvetlen ellenfele volna. Egy hasonló modellt már láttunk a VW-től, a Brazíliában bemutatott Taigun tanulmányt, és az MQB platform lehetővé teszi, hogy egy ilyen típust olcsón kifejleszthessenek a Skodánál. Ahogy a Rapid-Toledo páros esetében, ebből is készülhetne Seat feliratos változat, ami tovább csökkenthetné a gyártás költségeit. Ezen felül egy másik pletyka is felbukkant, amely szerint a Skoda Citigo alapjaira is készülhetne egy emelt hasmagasságú, terepjáró-fazonú kivitel, így a szabadidő-Skodák száma háromra nőhetne.

Az is kérdéses, hogy a Yetit hogyan váltja majd fel a Skoda. A jelenleg futó modell különös módon nem áll szoros rokonságban a VW Tiguannal vagy az Audi Q3-assal: az Octavia alapjaira építették, így annyira önálló konstrukció, amennyire ez a VW csoporton belül egyáltalán lehetséges. A következő generációval azonban ez is megváltozhat: elképzelhető, hogy a Yeti utóda már a VW, Audi és Seat szabadidő-autók klónja lesz.

Ha minden igaz, a Skoda új hobbiterepjáró-kínálata 2015-ig teljessé válhat – addigra a Yeti leváltása is esedékessé válik – így a következő bő két évben biztosan kiderül, hogy mennyi valósul meg a cseh gyártóval kapcsolatos híresztelésekből.