Nem sikerült elsőre a Chevrolet Malibu

2012.12.07. 16:20

A Chevrolet nagykocsija, a Malibu ugyan csak az idén jelent meg, de a kereskedők és a szaksajtó is igen rosszul fogadta. Több összehasonlító teszten is utolsó lett, és úgy néz ki, a kritikák az eladásokban is tükröződnek. A General Motors ezért most bejelentette, hogy egy év múlva megérkezik a felújított változat.

Arra persze nincs mód, hogy vadonatúj modellt fejlesszenek ennyi idő alatt – Dan Akerson, a GM vezére úgy fogalmazott, hogy semmi drámaira nem kell számítani – de valószínűleg igazítanak a formaterven, és kijavítják a típus súlyosabb hibáit. Így új reklámkampányt kezdhetnek, és talán még a típus életciklusának vége előtt visszanyehetik legalább a fejlesztésre költött pénzt. Normális esetben egy ilyen tömegmodellhez nemigen nyúlnak hozzá három-négy éves koráig, és akkor sem szokás túl drága módosításokat végezni, nehogy a felújítás elvigye a típus által termelt összes hasznot.

Nem a Chevrolet az egyetlen, amely hasonló lépésre szánta el magát Észak-Amerikában. A Honda Civic is idő előtt újult meg, hasonló okokból: ott sem emelkedtek az eladások az elvárt mértékben. Az autógyárak korábban inkább kivárták a menetrendszerű modellfrissítést, és lenyelték az alacsonyabb eladásokból eredő veszteséget, de úgy néz ki, most olyan nagy a verseny, hogy ez már túl nagy luxus lenne.