Subaru, három literes fogyasztással

2012.12.18. 12:45

A Subarut elsősorban nagyobb modelljei révén ismerjük Európában, de Japánban igazi törpeautók is szerepelnek a kínálatban. A Pleo + az egyik ezek közül, amelyet a napokban mutattak be Japánban.

Korábban a Subaru maga is fejlesztett ilyen apróságokat, de most, hogy a Toyota áll a cég háta mögött, erre már nem szorul rá. A Pleo + alapjai a másik Toyota leányvállalattól, a Daihatsutól érkeznek. Az új Subaru típus műszaki szempontból megegyezik a Daihatsu Mira/Cuore párossal. A háromhengeres motor, hogy a Japánban adókedvezményt élvező Kei kategória korlátainak megfeleljen, 660 köbcentis, a csúcsteljesítménye 51 lóerő. Így az apró Subaru aligha tartozik a legfürgébb kisautók közé, viszont stop-start rendszerének köszönhetően az átlagfogyasztása 3,3 liter 100 kilométeren, ami még manapság is fantasztikus értéknek számít, különösen egy benzinmotoros kiskocsitól.

A kis Subarut elsősorban nőknek és fiataloknak szánják, akik olcsón szeretnének járműhöz jutni. Ennek tulajdonítható, hogy az autó halványrózsaszín, babakék és vaníliasárga színekben lesz kapható, belül pedig kifejezetten egyszerű, olcsó hatást keltő anyagok jellemzik.

A fokozatmentes automata váltóval és állandó összkerék-hajtással érkező Pleo+ nyilván egyszerűsége miatt lehet viszonylag olcsó: a legegyszerűbb kivitel átszámítva 2,1 millió forintnak megfelelő összegért kapható. Persze csak Japánban forgalmazzák a típust, hisz másutt aligha lenne kereslet egy ennyire apró jármű iránt.