Ilyen lesz a következő Mazda?

2013.01.03. 06:45

A Mazdának minél több sikeres típusra lenne szüksége a túléléshez, így érthető módon igyekeznek kibővíteni a választékot. A CX-3-mal van rá esély, hogy újabb vásárlókat szerezzen a cég.

A kis autógyárak szinte kivétel nélkül az életben maradásért küzdenek. A Ford háttere nélkül a Mazda is nehéz helyzetbe került, de úgy tűnik, megtalálták az utat a növekedés felé. Az új Mazda 6 legalábbis kategóriája egyik legjobb autójának ígérkezik, és a CX-5-öt is viszik, mint a cukrot. A japánoknak azonban az eladások, és ezzel a nyereség növelése a célja, így egy-két jól futó modell nem lesz elég: bővíteni kell a kínálatot. A kisméretű szabadidő-autók piaca pedig komoly növekedés elé néz az elemzők szerint, így a japánok állítólag már dolgoznak a CX-3-ason, amely a Nissan Juke, az Opel Mokka és a többi, hasonló méretű modell ellenfele lehet.

Biztosat még nem tudni a típusról, de nemrég megjelent egy fantomkép, amelyen a márka jellegzetes stílusjegyeit viselő magas, de rövid modell látható – nem kizárt, hogy a végleges CX-3-as épp ilyen lesz. A műszaki alapokat alighanem a Mazda 2-esből veszik majd át, bár annál jóval testesebb – elsősorban magasabb és szélesebb – modellről van szó. Ha igazak a pletykák, a motorválaszték a jól ismert 1,3 literes benzines és 1,6 literes dízel blokk átdolgozott, Skyactive változataiból áll majd, amelyek a jelenlegi Mazda motoroknál erősebbek és takarékosabbak lesznek. Úgy tudjuk, a tervezők elsődleges célja, hogy a konkurenseknél könnyebb, és jobban variálható belső terű modellt mutassanak be.

Az új típus állítólag 2014-re készülhet el legkorábban, ám addig más Mazda újdonságok is várhatók – köztük a 3-as és a 2-es következő generációi.