A Haribo és a Mazda közreműködése megvolt?

2023.09.21. 13:03

Olykor előfordulnak furcsa kollaborációk autógyártók és olyan cégek között, amiknek az égvilágon semmi köze az autókhoz. Ilyen volt a kilencvenes években a határozottan autókat készítő Mazda, és a kimondottan gumimacikra szakosodott Haribo együttműködése.

A miértek nem tisztázottak, az azonban biztos, hogy a végtermék a Mazda 121 Goldy lett. A kisautó a nevét a Goldbears után kapta, ez a Haribo medvéket formázó gumicukrának a márkaneve.

Összesen 1000 darab 121 Goldy készült, és mindegyiket egy bizonyos Pop Yellow fantázianevű, nagyon harsány sárgában szállították. A szín mellett talán fel se tűnik, hogy a legkülönlegesebb részleteket a kerékjárati ívekben kell keresni: ezeket az autókat maci-formájú dísztárcsákkal szerelték, amiket az autó színére rímelő sárgával dobtak fel.

A király Ronal Urs felnikre hasonlító, macis dísztárcsákon túl járt még hozzájuk száz csomag Goldbears gumimaci is. Mindegyik különleges 121-es nagy, elhúzható tetővel, Haribo emblémás Momo sportkormánnyal és macis hátsó árnyékolóval érkezett. A Goldykat egyébként a német Hofele készítette, és az összeset Európa kapta.

A fotókon és a videón szereplő, gyönyörű állapotú darab Augsburgban, a Mazda Classic Automobil Museum Frey-nél csodálható meg, ahol Sipivel mi is jártunk még 2017-ben. Akkor még nem volt része a kollekciónak a sárga 121-es, de azért voltak más, csodás darabok.

De ha nem mennél olyan messzire, Budapesten is cirkulál egy különleges Mazda 121, aminek nem macis, hanem koalás (ahogy a sün sem disznó,a koala sem medve, a koalamaci elnevezés rendszertanilag helytelen - a szerk.) felnije van:

Forrás: Mazda Europe