Ez készül a Hummer helyén?

2013.01.08. 14:05

Az észak-amerikai autóvásárlók nem épp arról híresek, hogy rajonganának a kicsi és takarékos járművekért, de az Elio Motors nevű cég hisz benne, hogy olcsó és kis fogyasztású járművüket szétkapkodják majd. Ezért veszik meg a General Motors egykori üzemét, ahol legutóbb még a Hummer H3-asok összeszerelése folyt.

A zöldre pingált Elio háromkerekű elég ügyetlenül fest: alig rövidebb, mint egy kompakt személyautó, de csupán fele olyan széles. Hátul egyetlen kereke van, az első kettő viszony jócskán kilóg a karosszérián kívülre. Arról, hogy pontosan mi rejtőzik a lemezek alatt, egyelőre nem sokat tudunk, csak az biztos, hogy a járművet benzinmotor hajtja majd, és a tervek szerint 3,9 litert fogyaszt majd 100 kilométeren, vegyes ciklusban, ami bő ezer kilométeres hatótávot jelent egy tankolással.

Az egyelőre kevéssé ismert vállalkozás abban bízik, hogy a 6800 dolláros – átszámítva 1,5 millió forintos – ár a kedvező fenntartási költségekkel együtt vonzóvá teheti a járművet. Olyannyira hisznek a járműben, hogy megvették a General Motors egykori gyárát a louisianai Shreveportban, és azt tervezik, hogy 2014-ben meg is kezdik a gyártást. Ehhez persze még fel kell venni 1500 munkást, és fel kell szerszámozni az üzemet, de úgy néz ki, egyelőre elegendő pénz áll rendelkezésre az induláshoz.

Innen a partvonalról azt mondanánk, az ötlet nem valami ígéretes: az autók története során a legtöbb háromkerekű jármű hatalmas bukás volt, és Észak-Amerikában ennél ezerszer kifinomultabb takarékos kiskocsik is megbuktak már. A vállalkozás sorsa azonban a vásárlók kezében van – és van az a benzinár, ahonnan ennek a fura jószágnak is lehet esélye.