Újabb balhé készül Kínában?

2013.03.21. 15:11

A kínai Zotye autógyár eddig inkább licenc-vásárlással próbálkozott, de úgy néz ki, most beszállnak az engedély nélküli másolók táborába is. Az új Z100 legalábbis a Suzuki Alto majdnem tökéletes másolatának tűnik, csak itt-ott módosítottak rajta a kínaiak.

A Zotye korábban levetett Fiat modellek licenc-másolataival igyekezett helyet csinálni magának a kínai autópiacon, de időközben megvették a Jiangnan nevű kisebb gyártót, amely a Maruti 800-asnak megfelelő, 1980-as évekből származó Suzuki Altó másolatát készíti TT néven, és nevetséges áron. Ha igazak a hírek, ennek a műszaki alapjaira húzták fel a Z100-ast, amely belülről a régi Suzuki műszaki tartalmát hordozza, de külsőre szinte egy az egyben az aktuális Alto formáját követi. Úgy tudjuk, erre vonatkozóan nincs semmiféle megállapodás a Zotye és a Suzuki között, így nem biztos, hogy a japánok örülni fognak az új kínai klónnak.

A minőség persze nagyon messze van a Suzukiétól – ez a gyenge minőségű kémfotókon is jól látszik – de az ár is: a Z100 ugyanannyiba kerül majd, mint amennyiért eddig a Jiangnan TT-t kínálták, ami átszámítva úgy 900 ezer forintnak felel meg. A Z100-at ráadásul az az egyliteres, 56 lóerős négyhengeres hajtja, amelyet a TT erősebb változatába szereltek.

Ha jól tudjuk, a Z100 bemutatóját a Sanghaji Autószalonon tartja a Zotye, így akkor törhet ki a botrány, bár ennek aligha lesz bármiféle következménye a kínai autógyártóra nézve. Az ugyanis kiderült már, hogy Kínában a jogvédelem gyakorlatilag nem létezik, egy japán gyártónak pedig – különösen a tavalyi területi viták után – egyébként sem lenne esélye egy kínai bíróságon.