A Fiat lenyúlná a Chrysler készpénzét?

2013.07.10. 06:48

Az európai autópiac csak veszteséget hoz, ennek ellenére a Fiat épp egy vagyont készül elkölteni a Chrysler részvények felvásárlására. Az ellentmondás csak látszólagos: a valóságban épp a költséges vásárlással juthatnak hatalmas mennyiségű szabadon mozgatható pénzhez.

A Fiat bejelentette, hogy három kisebb lépésben 68,49%-ra emeli részesedését a Chryslerben – a legutolsó lépcsőben egy 3,3%-os csomagot vásárolnának fel abból a részvénycsomagból, amelyet az amerikai autóipari dolgozók egészségpénztára, a VEBA birtokol. A két részvényes között azonban nincs egyetértés a Chrysler valódi értékéről, így nem biztos, hogy az üzlet valóban létrejön. Az ügy jelenleg a bíróság előtt van, hisz a Fiatnak a Chrysler 75%-áig vásárlási joga van a VEBA részvényeire, de az egészségpénztár szerint pofátlanul olcsón akarnak vásárolni. A Fiat ugyanis a teljes Chrysler értékét mintegy 4,2 milliárd dollárra becsüli, míg a VEBA szerint 10,3 milliárdot is megér az autógyártó.

Az biztos, hogy a Fiat számára komoly érték a Chrysler, hisz az európai piac válsága miatt otthon a Fiat jelentős veszteséggel működik, viszonyt a Chrysler eközben magára talált, és komoly nyereséget termel. Ám nem ez az egyetlen oka, hogy a Fiat a teljes ellenőrzés megszerzésére törekszik a Chrysler felett. Az amerikai gyártónak ugyanis jelentős készpénz-tartaléka van, amelyhez az olaszok jelenleg nem férnek hozzá. Pillanatnyilag csak a Chrysler nyereségéből részesedik a Fiat, saját márkáira azonban nem költhet abból a pénzből, amely a Chryslernél halmozódik, és amelyből finanszírozhatnák az európai kínálat szükségszerű felújítását. Ha sikerül 75%-ra növelni a részesedésüket, akkor viszont szabadon tehetnek bármit a Chrysler pénzével, és ezen adott esetben a Fiat sorsa is múlhat.

A Fiat csak az idei év első negyedében 307 millió eurót vesztett Európában, ugyanakkor a Chrysler profitjának köszönhetően 40,6 millió euró nyereséggel zárta az időszakot a vállalat.