Feltörték az Audik titkos zárkódját

2013.07.29. 14:00

Egy holland tudós jelentette be, hogy feltörte a Megamos Crypto nevű titkosítási rendszert, amelyet a Volkswagen csoport autóinak zárjaiban használnak. A VW most azért pereskedik, hogy a titok, amelynek birtokában egyszerűen felnyitható és elvihető akár a legdrágább Audi, Bentley vagy Lamborghini is, mégse kerüljön nyilvánosságra. Ám ha a holland tudósnak sikerült, más is megfejtheti a kódrendszert.

A Megamos Crypto olyan kódolási rendszer, amely elvben teljesen biztonságosan képes azonosítani az adott autóhoz tartozó kulcsot, így az autót csak azzal lehet kinyitni, illetve elindítani. Ám úgy néz ki, a rendszer némi agymunkával és kísérletezéssel feltörhető – legalábbis a holland kutató azt állítja, neki sikerült. A szakember azt ígérte, augusztus folyamán nyilvánosságra is hozza a kódrendszer pontos leírását, de a Volkswagen csoport ügyvédei közbeléptek: egy brit bíróságon beperelték a kutatót, azt állítva, hogy a Megamos leírásával a bűnözőket segítené, és úgy néz ki, a bíró is osztozik az autógyártó álláspontján.

Így valószínű, hogy egyelőre nem kerülnek veszélybe a kódrendszer által védett autók, de ez valószínűleg csak átmeneti állapot. A bejelentés ugyanis bizonyítja, hogy érdemes a Megamos Crypto feltörésével bajlódni, és nyilván akad majd olyan, aki nem tartja titokban az eredményeket. A VW nyilván hamar módosítja majd a titkosítási eljárását, de ez azokat az autókat már aligha érinti, amelyeket az elmúlt években ezzel a rendszerrel hoztak forgalomba.