Egy Rolls-Royce, amiből kiveszett a brit elegancia

2013.08.24. 18:35

Immár a sokadik közel-keleti piacra szánt egyedi kiadással kedveskedik arab vevőinek a Rolls-Royce. Az olajgazdag államok milliomosainak készített legújabb ritkaság egy Phantom, a neve Ruby.

Az Egyesült Arab Emírségekben évek óta kaszálnak a luxusautó-gyártók. A fogyasztói kedv a közelmúltban sem csökkent, 2013 első félévében Abu-Dzabi lett a Rolls-Royce legnagyobb vásárlóerővel bíró városa, megelőzve New Yorkot, Londont, Pekinget és Moszkvát. Az emírségek fővárosa ennek apropóján kapta most ezt a Ruby-ra keresztelt Phantom Coupét, amely már a sokadik arab igényekre gyártott Rolls. Tavaly év végén láttunk például a katari nemzeti színektől, valamint az Ezeregyéjszaka meséi által ihletet Ghostot – azokban ennél kevesebb volt a giccs.

Ruby-t Kadhim Al Halli álmodta meg, aki a Rolls-Royce brandmenedzsere az Abu Dhabi Motors-nál. Kadhim tudja jól, mi kell az ottani piacra, ezért az ő elképzeléseit kapták meg szakemberek a Rolls székhelyén, Goodwoodban, ahol elkészült a különös kiadás – természetesen kézimunkával. A rikító piros belsőt látva úgy tűnik, nem volt előírva, hogy meg kell tartani a kupé brites eleganciáját.

Noha a Közel-Kelet nem tartozik az első számú rubin lelőhelyek közé, a drágakövek iránti vonzalom arab országokban nagy, ahogy a kézzel készített európai holmikért is. A kívül Merlot, belül Seashell és Mugello színekkel fényezett autó e kettőt vegyíti, és olyan extrákat kapott, mint a hímzett kesztyűtartó, a díszítésként festett különféle motívumok, a báránygyapjú szőnyeg és a rubinberakással készített óra, amelyre nagyon büszke a Rolls. Mindezekért a Phantom ára 2,6 millió emirátusi dirhamra, azaz körülbelül 530 ezer euróra ment fel. Körülbelül egyharmados tehát a különlegesség felára.