Volkswagen és GM fej fej mellett

2014.01.17. 06:11

Most, hogy az autógyárak kezdik nyilvánosságra hozni tavalyi eredményeiket, kiderült, hogy a Volkswagen és a GM közel ugyanannyi autót adott el 2013-ban. A Toyota még adós a saját számaival, de elemzők szerint a japán cég az élre várható. Viszont mostantól nyílt a küzdelem, és a Volkswagen egyelőre gyorsabban növekszik, mint bármelyik konkurense.

A VW csoport annyit árult el, hogy tavaly több mint 9,7 millió autót tudott eladni. A GM is ugyanezt állíthatná, ők azonban a pontos számot is nyilvánosságra hozták: 9714652 autót értékesítettek, 4,5%-kal többet, mint egy évvel korábban. Abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy az eredmények között minimális az eltérés – olyannyira, hogy célszerűen beszélhetünk holtversenyről is. Még a részadatok is hasonlóak: mindkét vállalat Kínában a legerősebb, a GM 3,16, a VW 3,27 millió autót adott el a világ legnagyobb autópiacán. A GM értelemszerűen erősebb Észak-Amerikában, ahol 2,79 millió autót adott el tavaly, míg a VW értelemszerűen Európában áll jobban, bár erre vonatkozóan csak részadatokat ismerünk – Németországban azonban egymagában 1,16 millió autót adott el a német gyártó.

Az persze még kérdéses, hogy a Toyota mennyivel előzi be két vetélytársát, de most már egyértelmű, hogy a Volkswagen beérte az élbolyt, sőt, van esélye az elsőségre is.