Feltámad az RX-7?

2014.02.15. 18:06

A Mazda az 1970-es évek végén mutatta be legendás sportkocsija, az RX-7 első változatát. Több modellgeneráció után 2002-ben állították le a gyártást, de a japán gyártó nem maradt Wankel-motoros sportkocsi nélkül. 2012-ig az RX-8 töltötte be ezt a szerepet a Mazda palettáján.

Azóta már számtalan pletyka merült fel a bolygódugattyús blokkokkal kapcsolatban. Voltak olyan időszakok, amikor biztosnak tűnt, hogy már a Mazda sem kér ebből a nem túl hatékony megoldásból, de rendre érkeztek a cáfolatok, és a Wankel megmentéséről szóló elképzelések is. A rajongók természetesen remélik, hogy nem merül a feledés homályába.

Úgy tűnik, a japán autógyártó akár két legyet is üthet egy csapásra: akár három éven belül is bemutathatnak egy wankeles sportautót, amely az RX-7 örökébe léphet. A hírek szerint kétrotoros megoldáson dolgoznak a mérnökök. A bolygódugattyús motorból 250 lóerő körüli teljesítményt hoznának ki turbó nélkül.

Egyes források már azt is tudni vélik, hogy az új RX-7-et valahova a Toyota GT86 és a Nissan 370Z közé pozícionálná a Mazda – ez 10-12 millió forintnak megfelelő árcédulát jelenthet. Azt, hogy zöld utat kaphat-e egyáltalán a modell, minden bizonnyal csak az új MX-5 jövő évre tervezett bemutatóját követően tudhatjuk meg.