Megtalálták az elkergetett elnök fiának autóit

2014.02.23. 18:39 Módosítva: 2014.02.23. 19:25

Egy Kijevtől harminc kilométerre található garázsban akadták rá Viktor Janukovics fiának autóira. A napokban elkergetett ukrán exminiszterelnök fiának tizenöt darabos gyűjteményét az ukrán TSN televízió kétmillió dollár (470 millió forint millió forint) értékűre becsülte.

Az országot február 22-ig vezető exminiszterelnök sietősen távozott Kijevből, talán ezért nem szánt kellő figyelmet, hogy luxus életvitelét elfedje. Magára hagyott rezidenciájának képei már bejárták a világsajtót, így már senki előtt sem titok, hogy Janukovics még a vécékeféből is az aranyozottat szereti, csillárra pedig könnyű szívvel költ harminc millió eurót. A videón látható autógyűjtemény nem az övé, hanem a fiáé. Az autók múltjáról egyelőre nem sokat tudni, állítólag szombat hajnalban csempészték őket a villából ebbe a gosztomeli garázsba. Az egytől-egyig fekete autókból álló flottának többek közt egy SLS Mercedes és egy Bentley is tagja, de a legextrémebb mégiscsak a páncélozott Knight XV és az International Pickup MXT. Dartznak például semmi nyoma, pedig Janukovicsék kultúrkörét ismerve nem lenne benne semmi meglepő. A kollekció leginkább polgárinak tűnő darabjai egy Volkswagen Phaeton és egy Range Rover.

                                      Az International Pickup MXT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az International Pickup MXT

A korrupt politikusokra, diktátorokra és azok családtagjaikra jellemző a ritka és drága autók iránti vonzalom. Szaddám Huszein fia, Udaj kisebb flottát tartott európai luxusautókból. Miután a koalíciós erők egy bombatámadásban megölték, a gyűjteményt szétfosztották a helyiek. Ferrari 550 Maranellóját például egy poros utcán kapták darabokra, egy ritka Lambrghini LM002 terepjárón pedig az amerikai hadsereg mutatott be lőgyakorlatot. Az Észak-Koreát harmadik generáció óta vezető Kimek Mercedes-rajongásukról híresek. Két éve, amikor meghalt Kim Dzsongil, koporsóját egy flotta Mercedes kísérte a temetésén. Nem kizárt, hogy ha egyszer ott is elbukik a jelenlegi hatalom, Janukovicséhoz vagy Huszeinéhez hasonlóan gazdag garázsok kerülnek majd elő.