Válik a Renault és a Caterham?

2014.03.23. 16:16

A Renault-nál néhány évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy feltámasztják legendás sportkocsijukat, az Alpine-t. Ehhez a projekthez szövetségest is kerestek: 2012-ben a Caterhammel közösen hozták létre a SAAC-t (Société des Automobiles Alpine Caterham), melyben mindkét fél 50-50 százalékos tulajdonrészt kapott.

A prototípus el is készült, és arra lehetett számítani, hogy 2015-re a sorozatgyártásra is felkészítik az új Alpine-t. Ezzel szemben idén februárban már olyan hírek érkeztek, hogy megállítják a fejlesztést, és teljesen újratervezik a sportautót. Ezzel nemcsak a Renault új modellje csúszna egy évet, hanem a közös alapokra épülő Caterham is.

A halasztás a hírek szerint feszültséget teremtett a két autógyártó között, most pedig az sem elképzelhetetlen, hogy felbomlik a szövetség. Kérdés, hogy ez milyen hatással lehet a két készülő sportkocsira. Ezek ugyanis azonos platformra épülnének, de más-más formatervvel és hajtáslánccal. Az előzetes információk alapján a Renault-nál 250, a Caterhamnél 300 lóerő jutna 1100 kilogrammra.

A SAAC jövőjével kapcsolatos találgatásokat egyelőre sem a franciák, sem pedig a britek nem kommentálták.