Döbbenetes méretű visszahívás a Toyotánál

2014.04.09. 14:15

Csupa kellemetlen, de látszólag nem különösebben veszélyes hiba miatt hív vissza számos autót a Toyota. Összesen 6,76 millió esetről van szó, de mivel egy autó sok esetben többféle hibára is hajlamos, 6,39 millió járművet rendelnek a kereskedésekbe.

A legtöbb autót a kormányhoz vezető spirálkábel lehetséges meghibásodása miatt rendelnek a márkaszervizekbe, ilyen autóból összesen 3,5 millió van. Japánon kívül a RAV4, Corolla, Matrix, Yaris, Yaris Sedan, Highlander, Tacoma, Reiz, Hilux, Fortuner, Innova, Land Cruiser Prado és Camry típusokat, valamint a Pontiac Vibe-ot érinti ez a hiba, ezek közül mintegy 130 ezer került Európába.

További 2,32 millió autóban fordulhat elő az ülés-sínek rögzítési hibája, ami miatt nagyobb erőhatás – többek közt ütközés – esetén a vezetőülés előre csúszhat. Ez a hiba Európában mintegy 90 ezer Urban Cruisert és Yarist, valamint szürkeimportban behozott Yaris szedán és Scion xD modellt érint.

Úgy 760 ezer Toyota visszahívását eredményezte a kormányoszlop tartóbilincsének leszakadására való hajlam. Ez állítólag akkor fordulhat elő, ha a kormányt sokszor tekerik ki ütközésig, és itt nagyobb erőt kap – ilyenkor előfordulhat, hogy a kormányoszlop rögzítése elenged, így a kormánykereket már nem tartja a helyén semmi. Ez a hiba érinti leginkább az Európában eladott autókat: összesen 590 ezer Yarisban fordul hat elő ilyen meghibásodás.

További 160 ezer autót hívnak vissza az ablaktölrők vízelvezetési problémái, illetve 20 ezret tűzveszélyes indítómotorok miatt, de ezek a meghibásodások csak Japánban és Hong Kongban eladott járművekben fordulnak elő.

A Toyota szerint puszta véletlen, hogy az öt visszahívást egyszerre jelentették be, de egyes elemzők szerint ez egyfajta gesztus. Az után, hogy a Toyota 1,2 milliárd dolláros bírságot kénytelen fizetni, mert az amerikai hatóságok bizonyítottnak látták, hogy annak idején a japán gyártó eltitkolta a beragadó gázpedálokkal kapcsolatos ismereteit, a gyártó azt próbálhatja ezzel megmutatni, hogy nem tart a visszahívásoktól, és nem titkol semmit.