Indiai lehet a kínai Saab

2014.06.23. 06:20

A hosszú évek óta hányatott sorsú Saab sorsa rendeződni látszott, amikor a távol-keleti tőkéből működő NEVS (National Electric Vehicle Sweden) tavaly év végén megkezdte a 9-3-asok próbagyártását, idén pedig már az éles sorozatgyártás is beindult. A vállalatnak ráadásul további tervei is vannak – elektromos Saabokat dobnának piacra.

Ennek azonban úgy tűnik, van egy igen fontos akadálya: a NEVS anyagi tartalékai végesek, így veszélybe kerülhet a gyártás. A Saab márkanév azonban még most sem cseng rosszul, és már két olyan jelentkező is van, aki részesedést vásárolna, ezzel megmentve a Saabot. A lehetséges befektetők egyike az indiai Mahindra & Mahindra.

A felek egyelőre nem erősítették meg ezeket az információkat – igaz, nem is cáfolták, ami bizakodásra adhat okot. A Mahindra egyébként már korábban is érdeklődött a Saab iránt, mostani szerepvállalásuk pedig nem csupán az elektromos autók gyártásának lehetőségét hagyná nyitva, de minden bizonnyal a jelenlegi, benzinmotoros modellek összeszerelésének folytatásához is szükség lenne az indiai tőkére.

A másik érdeklődő kilétéről egyelőre nem sokat lehet tudni. Azonban ha a NEVS anyagi gondjai valóban égetőek, akkor rövid időn belül előrelépés várható az ügyben.