Gyártásban az új villany-Saab

2014.04.13. 07:01

A kínai NEVS (National Electric Vehicle Sweden) eredetileg azzal a céllal vette meg a hányatott sorsú Saab maradványait, hogy a jól csengő márkanév felhasználásával elektromos autók gyártásába kezd. Ehhez képest tavaly nyár végén beindították a benzines 9-3 próbagyártását, ősszel pedig már élesben is megkezdődött a termelés.

A NEVS azonban továbbra sem adta fel elektromos autókról szóló terveit. Sőt, a napokban már meg is kezdték egy kisebb széria összeszerelését. A villanyautók ugyanarra a 9-3-as platformra épülnek, amit a Saab korábban használt - a hagyományos hajtásláncot azonban elektromosra cserélték. A hírek szerint mintegy 200 kilométeres hatótávja lehet a villany-Saabnak, amely ugyan kevesebb, mint amit a Tesla Model S tud, viszont veri a Nissan Leafet.

Kezdetben egy kétszáz darabos sorozatot állítanak elő. Ezeket a példányokat Kínába szállítják további tesztelésre, és ha mindent rendben találnak, akkor folytatódhat a sorozatgyártás. Ha pedig belendülnek, akár többféle kivitelben is készülhet majd az elektromos 9-3.

A pontos műszaki adatokról egyelőre nem sokat tudni. Emellett azt sem hozták nyilvánosságra, hogy mennyit kell fizetni a NEVS újdonságának egy-egy példányáért. Az azonban valószínű, hogy a 200 darabos első széria autóit nyáron szállítják le a megrendelőknek.