Parádés Michelisz-dobogó Argentínában

2014.08.03. 22:58 Módosítva: 2014.08.03. 22:59

Hiába volt kénytelen kihagyni az argentin versenyhétvége pénteki szabadedzését, nagyszerű két futamot zárt vasárnap Michelisz Norbert a túraautó-világbajnokság idei nyolcadik fordulóján. A magyar hondás huszonhat pontot hozott el az dél-amerikai fordulóról, míg Jose-Maria Lopez mind a két futamot megnyerte.

Michelisz idén nem először mutatta meg, hogy megbízható technikával és jól sikerült beállítással versenyben van a dobogóért. A szombati kvalifikáción csak a mezőny magasan legerősebb csapata, a Citroen Racing három versenyzője tudta megelőzni a magyar hondást, a vasárnapi első futamon azonban még a gyári alakulat pilótái közé is sikerült éket vernie.

Az első futam rajtjánál Yvan Muller hibája hozott némi izgalmat, a négyszeres világbajnok francia késve indult el, amiért több pozíciót bukott az első kanyarra. Ezt használta ki Michelisz, aki egyúttal Sébastien Loeböt is megelőzte, és ment Jose-Maria Lopez után. A tizenhárom kör ezután kevés izgalmat hozott, csak a középmezőnyben voltak szoros csaták. A dobogó sorrendje végül az első körökben megszilárdult: Lopez, Michelisz, Muller.

A fordított rajtsorrendnek hála a második futam messze több izgalmat hozott, mint az első. Az pole pozícióban az időmérőt tizediként záró Robert Huff állt a Ladával, aki az orosz márka WTCC-történetének első dobogójára hajtott. 2012 világbajnoka elsőként fordította be a Grantát a rajt után, a következő körökben győzelmi reményeit pedig nagyban segítette, hogy a mögötte érkező hondás vonat – Bennani, Monteiro, Tarquini – egymást püfölve bukta a tizedmásodperceket kanyarról kanyarra. Mindez a középmezőnyből felzárkózó citroeneseknek is jól jött, akik közül a hazai pályán hajtó Lopez előzte át magát leggyorsabban a mezőnyön. Az utolsó körökben még – az addigra tekintélyes előnyt kiautózó – Huffot is megfogta, és megnyerte a futamot. Idén ő az egyetlen, akinek sikerült dupláznia egy hétvégén. Bár a végére Muller is átrágta magát a Hondákon, Huffig már nem ért el, a brit ladás így az oroszok legjobb világbajnoki eredményét begyűjtve második lett. Michelisz hetedikként zárt.

Az idei szezonból még négy forduló van hátra. Lopez előnye hatvan pont Mullerrel szemben, akit Loeb követ a harmadik helyen. A hétvégén gyűjtött 26 pontjával Michelisz Norbert feljött a pontverseny hatodik helyére, közvetlenül a két gyári hondés, Monteiro és Tarquini mögé.

Fotók: www.fiawtcc.com