A világ leggyorsabb szedánja egy Dodge?

2014.08.14. 12:24

Nemrég kiderült, hogy a Dodge a jövőben már csak izomautókat készít majd – ennek örömére néhány héten belül a második Hellcat modellt mutatják be. A Challenger kupé után a négyajtós Chargerből is elkészítették a Hellcat változatot, a 6,2 literes Hemi motor kompresszoros változatával.

A Dodge szerint ez minden idők legerősebb szedánja, ami bizonyos megkötésekkel nyílván igaz is. Sorozatgyártású négyajtós eddig valóban nem készült ennél erősebb motorral, hisz a Hellcat motor itt is 707 lóerős, és a számok is meggyőzőek. A legerősebb Charger végsebessége 328 km/h, 11 másodperc alatt futja a negyed mérföldet, és 13 másodperc alatt képes 160 km/h sebeségre gyorsulni, majd onnan újra megállni. Mindezt ráadásul annak ellenére tudja, hogy csak nyolcfokozatú automata váltóval forgalmazzák.

A Charger Hellcaten egyébként jól látható is, hogy milyen brutális jószág: nem csak az orrára kerültek nagyobb légbeömlők, de a motorháztetőn is van egy középen, a két hatalmas kilépőnyílás között. Oldalról a 20 hüvelykes felnikről és a kötényekről, hátul a diffúzorról és a csomagtér-fedelet lezáró légterelőről ismerni fel ezt a változatot. Sportkocsi-mércével így is egész visszafogott, de az átlagos négyajtósokhoz képest elég érdekes látvány.

A legdurvább Chargert most még csak megvillantották, a gyártás és a forgalmazás azonban csak jövőre kezdődik, így egyelőre az autó árát sem közölte a gyártó.