2015.02.16. 13:17

Az Audi is követi a trendet: minden eszközzel igyekeznek megágyazni a Genfi Autószalonra időzített bemutatóknak. Ezúttal a második generációs Audi R8 kerül a középpontba, amelyet most a sarkán fellibbentett lepellel fotóztak le. Így nem csak az autó sziluettjéből sejthetünk meg valamit, de az új világítástechnikájukkal is eldicsekedhettek.

Nem az új R8-as az első Audi lézer-fényszórókkal, az első generációból már készítettek egy ilyet, igaz, csak egy korlátozott példányszámú kis sorozatot. Az R8 LMX kifejezetten azért készült, hogy az Audi beelőzze vele a BMW-t, amely az i8-ashoz kínál hasonló lézeres fényszórókat. Az új R8-ashoz azonban a kezdetektől rendelhető lesz ez az új világítástechikai újdonság. A lézeres fényszórót az Audi távfényként használja, a korlátozott távolságú fénypászmákat LED-ek szolgáltatják, szám szerint 37 darab. Az Audi szerint a lézeres megoldás kétszer messzebbre világít, mint a LED-es távfény, amelyet az R8-as alapváltozatához kínálnak majd. Összesen négy, intenzív, kék fényű lézer-LED-et alkalmaznak fényszórónként, amelyek fényét aztán egy úgynevezett foszfor-konverterrel teszik fehérré.

A fényszórók formája amúgy egészen sarkos, ahogy azt az újabb Audiknál már megszokhattuk, és amennyire ez a lepeltől megállapítható, a sportkocsi egyéb részletei is az újabb arculathoz igazodnak. A szintén sarkos hűtőmaszk például egyértelműen kivehető a szürke drapéria alatt, ahogy az autó sziluettje is, amely azonban látszatra nem változott sokat az elődhöz képest. Ahhoz azonban, hogy tételesen kiderüljön, min is változtattak, jó eséllyel ki kell várnunk a Genfi Autószalont, ahol az új R8 hivatalos bemutatóját tartják.

Lazán kapcsolódik az R8-as fényszóróinak fejlesztéséhez, hogy az Audi a napokban adta át új világítás-fejlesztő alagútját, amelyet egy 11 emeletes épület alagsorában alakítottak ki. A 9 méteres belmagasságú, aszfaltozott talajú és mattfekete falú alagút állítólag lehetővé teszi, hogy még hatékonyabb, és még kevésbé vakító fényszóró-rendszereket alakítsanak ki a jövőbeli Audi modellek számára.