BRZ STi: újabb brutális Subaru?

2015.04.02. 13:58

A New York Auto Show-n állította ki a Subaru a BRZ STi nevű tanulmányt, olyan látványos átalakításokkal, amelyek igazán komoly dinamikát sejttetnek.

Sokat nem mondtak a tanulmány műszaki tartalmáról, de a látvány önmagáért beszél: a hatalmas diffúzor és hátsó szárny hátul, nagy légbeömlős, alul megkötényezett lökhárító elöl, szélesített sárvédőívek, karbon tető, nagy felnik – az összkép valahol félúton van egy komoly versenyautó és egy utcai tuning-sportkocsi között. A versenyautós beütés nem véletlen, az STi a BRZ japánban futó versenyváltozatának, a BRZ GT300-nek az alkatrészeiből építkezett. Onnan érkezett a motor – csak annyit tudni, hogy turbós, kétliteres, négyhengeres, a versenyautóban mintegy 450 lóerős, de hogy itt milyen teljesítményszintre állították, azt nem árulták el – valamint a futómű alkatrészeinek egy jelentős része.

A látvány valóban meggyőző, és egy ilyen turbómotoros modell, ha sorozatban gyártanák, végre kiemelhetné a BRZ-t a Toyota testvérmodell árnyékából. Arra azonban, hogy gyártanák, egy fél mondattal sem utaltak, és úgy tudjuk, egy másik, erősebb változat gyártása az aktuális BRZ mellett nem is lenne egyszerű feladat. Így az STi tuningos kupé nagy eséllyel megmarad vásárlócsalogatónak.