Végre megérkeztek a Vár új buszai!

2015.09.16. 08:59

Már több mint hat éve próbálja lecserélni a BKV és a BKK, Budapest legrosszabb állapotú buszait. Most végre eljött a nagy nap! Ez év végéig megszabadul a Budai Vár az öreg, utasnak és üzemeltetőnek is, sok bosszúságot okozó húszéves Ikarus 405-ösöktől. Elsőként 16 török Karsan Atak érkezik a Várnegyedbe.

A két új Atak midibusz bemutatójának felszólalóitól elhangzottak hemzsegtek az általánosnak, mondható kliséktől: mindenki megdicsérte a beszerzésben résztvevőket és nagyon örült az új járműveknek. De persze akadt néhány megmosolyogtató momentum is. Az első felszólaló Dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes, megjegyezte, hogy: habár ez egy bemutató, de a két új busz egyikét sem nem törték meg.

Ezután Dr. Nagy Gábor Tamás, a I. kerület polgármestere következett, aki arra mutatott rá, hogy a Karsan vadonatúj járművei nem csak a kerület közlekedését, hanem a magyar-török gazdasági kapcsolatokat is erősítik, ezért természetesen megköszönte a BKK-nak és a török gyártónak a projektben való rugalmas együttműködést.

Dr. Dabóczi Kálmán a BKK, nemrég kinevezett, vezérigazgatója arról beszélt, hogy A Karsan új buszai EURO VI-os dízelmotorral, klímaberendezéssel és alacsonypadlóval rendelkeznek, így a vadonatúj járművek méltók Budapest világörökségéhez, a Várhoz. Dabóczi kifejtette azt is, hogy az új midibuszok minden tekintetben nagyobbak a korábbiaknál, azonban két állóhellyel kevesebb van bennük, mint a 405-ösökben. A vezérigazgató elmondta még, hogy a beszerzésnek köszönhetően sokkal alacsonyabb lesz a Várnegyedben a károsanyag kibocsátás, de arról már jótékonyan megfeledkezett, hogy az Atakok valószínűleg több üzemanyagot fogyasztanak majd , mint az öreg Ikarusok.

A bemutatón beszédet mondott még Sakir Fakili budapesti török nagykövet, illetve Vancin Kitapci a Karsan Pazarlama ügyvezető igazgatója. Az utóbbi tájékoztatója közben, amolyan kissé morbid viccként, megszólalt a déli harangszó a Mátyás templomban, ami az ügyvezető igazgatóba azonnal bele is fojtotta a szót.

A Karsan Atak a törökországi Bursa városában készül, 8150 milliméter hosszú és 2430 milliméter széles. A kocsiban egy 186 lóerős, Euro VI-os Fiat Powertrain (FPT) NEF4 típusú, 4500 köbcentis, négyhengeres motor dolgozik. Az első futómű a törökországi BRIST gyárban készül, a hátsó pedig hazánkban, a Rábában. A török midibusz 39 utast szállíthat, közülük 21-en ülhetnek is. A kocsi kialakítása LE azaz alacsony belépésű. Ezért a busz hátsó harmadába egy kissé magas dobogó került, ahová három lépcsőfok vezet. Elől pedig szerencsésebb lett volna 2+1 sorban lévő ülésezés, a 2+2 helyett. Így kissé szűknek tűnik belsőtér.

A BKK egykor kilencven járműből álló midibusz-flottája mára 28-ra apadt, közülük is mindössze 21 állhat nap mint nap forgalomba. Ezért nagyon ráfért már a vérfrissítés az állományra.

Mint ismeretes a tendert 2013-ban írták ki. Ezen csak két induló volt, a török Karsan és a magyar Rába-Molitus az S91-es típussal. Ez utóbbi azonban alulmaradt a végső megmérettetésben. Az új buszok beszerzését a Európai Unió támogatta, mint a Vár rehabilitációjával kapcsolatos beszerzést. A 16 új kocsi 909 millió forintba került, ami tartalmaz egy pótalkatrész csomagot is.

Többen is kérdezték Dabóczi Kálmántól, hogy vajon miért nem magyar gyártású buszokat választott a BKK? Erre a vezérigazgató azt válaszolta, hogy valóban indult a tenderen egy hazai buszgyártó is, de a török ajánlat jóval előnyösebbnek bizonyult annál.

Persze az is idetartozik, hogy ha minden jól megy, akkor az itt, alulmaradt Rába-Molitus is megtalálhatja a számítását, ugyanis egy másik BKK által kiírt, üzemeltetési tenderre érkező buszok az S91-esek lehetnek. Sajnos azonban a nyertes Orangeways még nem kapta meg a bankgaranciát, hogy aláírhassa a gyártási szerződést a Molitusszal. Pedig az első S91-esek forgalomba állításának, jövő április, határideje vészesen közeledik.

A most érkezett első két Karsan Atak midibuszt, ez év októberében újabb 14 követi majd. Az utasok pedig ez év végén vehetik birtokba az új járműveket, amik kizárólag a Várnegyedben, a 16-os buszcsalád útvonalán fognak közlekedni.