6,5 millió tűzveszélyes Toyotát hívnak vissza

2015.10.21. 17:22

Nem ez az első eset, hogy a hibás ablakemelő-kapcsolók miatt hív vissza a Toyota, 2009 óta negyedszer történik hasonló. Ezzel az utolsó visszahívással együtt már 14 millió járművet rendeltek vissza a márkaszervizekbe javításra.

A hibát a Tokai Rika nevű beszállító vezetőoldali ablakemelő-kapcsolói okozhatják, amelyekbe állítólag kevés kenőzsír került. Így hajlamosak beragadni, ami, ha nem veszik észre, a kapcsoló túlmelegedéséhez, szélsőséges esetben megolvadásához és kigyulladásához vezethet. A hiba forrása tehát olyan apróság, amit könnyű orvosolni, a Toyota szerint akár a csere, akár a javítás egy órán belül elvégezhető művelet. A költségeket természetesen a beszállító állja, a Tokai Rika erre a célra 14,5 milliárd jent különített el.

A beszállító szerint a meghibásodásra hajlamos alkatrészt már kijavították, de a visszahívás 2005 és 2006, illetve 2008 és 2010 között készült autókat érint. A Japánon kívül forgalmazott típusok közül többek közt a Corolla és a Camry típusokba kerültek ilyen kapcsolók.