2016.03.29. 12:28

Valamiféle szabadidő-kisbusz szerepel a tervekben, amely oldalt kétféle módon is nyitható lenne. Az ötlet nem rossz, még ha nem is igazán eredeti – a kérdés, hogy megvalósulhat-e valaha.

Tanulmányautókat nem egyszer láttunk már nagy, felfelé nyíló ajtókkal, bár az ilyesmi ritkán valósul meg: egyszerűen túl drága a kivitelezés. Az utolsó sorozatgyártású sirályszárny-ajtós modell a Mercedes SLS sportkocsi volt, de a német gyártó is lemondott már az efféle különc megoldásokról: aktuális sportgépük, az AMG GT már hagyományos ajtókkal készül. Ám időről időre előkerül az ötlet valamilyen formában, például a Lincoln Navigator tanulmányán is láthattuk néhány napja. A Hyundai azonban érdekes csavarral valósítaná meg a felfele nyíló oldalajtót: egy kisbusz teljes oldalát alakítanák ki így, ám mivel a nyitáshoz rengeteg hely kell, és nem is gyors folyamat, a megszokott tolóajtót is kialakítanák az autó oldalán.

Hasonló kombinált ajtómegoldást utoljára a Škoda Superb előző generációjának csomagtér-fedelén láttunk, és ezt is a költségek miatt hagyták ki a legújabb generációból, azaz a Hyundai ötlete valószínűleg kivételesen drága lenne, hisz két, önmagában sem olcsó megoldást ötvözne – ráadásul a karosszéria merevsége is megszenvedné az oldalfal hiányát. Ugyanakkor határozott előnyei is lennének egy efféle kialakításnak, hisz a felnyitott oldalfal nem csak igen nagy tárgyak könnyű behelyezését tenné létre, de afféle előtetőként is használhatnák mondjuk kirándulások alkalmával, amihez hasonlót nagyon kevés autó kínál manapság.

Egyelőre persze az sem biztos, hogy a Hyundai szabadalmát fel is használják, és ha igen, akkor sem vehető biztosra, hogy sor kerül a szériagyártásra. Viszont innentől éveken át csak a koreai gyártó készíthet autót ilyen nyílászáróval.