Villanyautó-akkumulátor gyár épül Lengyelországban

2016.04.18. 15:22

Az LG Chem vagy 25 autógyártónak szállít Li-ion akkucsomagokat, és úgy tűnik, a következő években jelentősen nő majd a kereslet. Ezért döntöttek egy új gyár felépítése mellett, amely a lengyelországi Wroclawban működik majd.

Először a General Motors partnereként lehetett hallani az LG Chem villanyautókba való akkumulátorairól: ez a cég szállította a nagy, T alakú akkucsomagog a Chevrolet Volt és az Opel Ampera számára. Ám azóta már autógyárakat is kiszolgálnak: tőlük vásárol akkumulátor-csomagokat egyebek közt az Audi, a Renault, a Volkswagen és a Volvo is elektromos és hibrid modelljeikbe, és persze LG Chem akku kerül a tisztán elektromos Chevrolet Boltba is.

A villanyautó-akkumulátorok szállítói közt komoly verseny van: az LG Chem nagy riválisa, a Samsung SDI, amely például a BMW számára gyártja az akkumulátorokat, szintén közép-európai gyár alapítását fontolgatja, hisz az európai autógyártók akkumulátor-igénye várhatóan jelentősen növekszik majd a következő néhány év során, ahogy egyre több hibrid és elektromos szériamodell mutatkozik be.