Subaru lesz a Subaru anyacége

2016.05.12. 17:20

Jövőre lesz száz éves a japán nehézipari cég, amelynek a Subaru csak az egyik részlege, ám manapság a legsikeresebb. Talán ezért döntöttek úgy, hogy Subaru Corporation néven folytatja tevékenységét a Fuji Heavy Industries az évforduló után.

A vállalat távoli jogelődje a Repülőgép-kutató Laboratórium 1917 áprilisában alakult, és huszonöt év múlva már Japán legnagyobb repülőgépgyártója volt Nakajima Aircraft néven. A második világháború legjobb japán vadászgépeinek és bombázóinak jelentős részét ez a cég szállította, de ez is lett a veszte: a háború után amerikai nyomásra számos kisebb cégre szakadt. Több ilyen részvállalat újraegyesítésével alakult meg a Fuji Heavi Industries, amely 1953 óta gyárt autókat Subaru néven.

Az FHI persze máig gyárt repülőgépeket, helikoptereket, ipari szivattyúkat, szélturbinákat és stabilmotorokat, hogy csak az ismertebb termékeket említsük, de messze a legismertebb a Subaru személyautó-márka, amely talán sosem volt olyan sikeres, mint mostanság. Az előrejelzések szerint a cég az idén története során először több, mint egymillió autót adhat el. Ez autóipari szempontból nem nagy mennyiség, de a Toyotával való szoros együttműködés stabil pénzügyi és szakmai hátteret biztosít a Subaru autógyár számára.

A Fujiból a hírek szerint jövőre lesz Subaru Corporation: a hivatalos névváltás várhatóan ünnepélyes keretek közt zajlik majd 2017 áprilisában, a cég századik születésnapján.