Jövőre jön az új Suzuki Swift

2016.05.31. 11:31

Korábban már láttuk az új Swiftet kémfotókon és kiszivárgott gyári vázlatokon is, ám úgy néz ki, a premier közelebb van, mint gondoltuk. Az Autocar információi szerint a Suzuki kiskocsiját a jövő év közepén kezdik majd gyártani – várhatóan Esztergomban – bár nem kizárt, hogy tanulmányként már az idén kiállítják.

Az már most tudható, hogy az új Swift megtartja elődei jellegzetes arányait, de a részletek alaposan megváltoznak. A teljes forma sarkosabb lesz, a hűtőmaszk Audi stílusú üvöltő száj, a hátsó oldalajtók kilincseit pedig elrejtik. Az autó mérete viszont nemigen változik, ami érthető is: ha hosszabb lenne, azzal túl közel kerülne a nemrég bemutatott Balenóhoz. Az autó hajtáslánca is változik. Ahogy a többi új modellben, itt is megjelennek a Suzuki vadiúj turbómotorjai: az alapváltozatba az ezres háromhengeres kerül, 110 lóerővel, de úgy hallani, itt is felbukkan a Vitara 140 lovas 1,4 literes négyhengerese, a Swift sorozatban ez hajthatja a Sport változatot, amely 2017 végére várható.

A brit lap szerint azonban nem ez lesz a Suzuki soron következő újdonsága: korábban kerül gyártásba az egyelőre csak iM-4-ként ismert autó, a Suzuki törpe-SUV-ja, amely lényegében a Celerio magasabb építésű megfelelője lesz. Ennek a szériaváltozatát az őszi Párizsi Autószalonon láthatjuk – időközben nyilván a nevét is elárulják – a gyártás pedig a jövő év elején indulhat.

A Swifttel lényegében lezárul a Suzuki meglehetősen intenzív megújulási folyamata. A japánok típuspárokat ígértek: egy célszerűbb és egy izgalmasabb, drágább modellt ígértek. Az S-Cross és a Vitara már piacon van, a tágasabb Baleno és a sportosabb Swift lesz a következő ilyen pár, a Celerio és az iM-4 pedig a harmadik. Egyelőre nehéz megítélni, hogy a sajátos kínálat mennyire válik be, ám úgy néz ki, a japán gyártó néha telibe trafálja az igényeket – legalábbis úgy tudjuk, a Vitara szépen fogy Európában.