Jöhet a Tesla ellenszere az Auditól

2016.08.30. 11:30

Még vagy négy év, mire elkészülhet az A9 e-tronként emlegetett modell, amely egyértelműen a Tesla Model S receptjét hasznosítja, bár nagyjából egy kategóriával feljebb. Az Audi főnöke, Rupert Stadler beszélt az autóról, amely az évtized végére lesz kész.

Bár néven egyelőre nem nevezte, az Audi márka igazgatója egész pontos leírást adott a készülő járműről. Azt mondta, legalább ötszáz kilométer lesz a hatótávolsága egy töltéssel, és olyan magasra pozicionálják a kínálatban, amennyire csak lehet, Stadler szerint az A8-assal lesz egy kategóriában. Ez nyilván igaz a méretére és az árára is, de egy efféle döntés logikus is: a nagy akkumulátorok költségét a legdrágább autók ára nyeli el a legjobban.

A brit Autocar aszerint az Audi saját alumínium platformot készít, amelynek nem lesz köze a Porsche hasonló, bár kisebb elektromos négyajtósának műszaki alapjaihoz. A hajtás az angol lap információi alapján három motorból áll majd, amelyek mind a négy kereket hajtják, az összesített csúcsteljesítményük állandó üzemben 430 lóerő körül lesz, de rövid időre 500 lóerőre növelhető majd.

Az Audi fejlesztési igazgatója, Stefan Knirsch azt is elárulta, hogy az Audi műszaki szempontból is letér a kitaposott útról az új villanyautók tervezésekor. „Manapság jellemző, hogy szinkronmotorokat használnak az autókban, mivel ezek viszonylag alacsony fordulatszámon adnak le nagy teljesítményt. Mi 2018-tól áttérünk az aszinkron villanymotorok használatára, amelyek hasonlóan erősek, de jóval nagyobb fordulatszám érhető el velük.” - mondta. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy viszonylag nagy sebességet érjenek el a kerekek közvetlen hajtásával, és mivel alacsonyabb az alkatrészeket terhelő forgatónyomaték, az egész konstrukció könnyebb lehet. Úgy tudjuk, az Audi által fejlesztett rendszerben két külön motor hajtja majd a két hátsó kereket, ami lehetővé teszi a nyomaték tetszőleges elosztását a két oldal között.

Az A9-essel egyetlen baj van, hogy ez is csak évek múlva érkezik. A kereskedésekig 2020 előtt aligha jut el, így kérdéses, hogy megjelenése idején – amikorra több rivális gyártó is elkészül saját elektromos prémium-modelljével – mennyire lesz képes befolyásolni a piacot. Négy év azonban biztosan kell a fejlesztéshez, hisz olyan új műszaki megoldásokat kell megbízhatóvá tenni, amelyekkel az Audi mérnökei eddig viszonylag keveset dolgoztak.