Biztonságosabb a Fiat Tipo, ha full extrás?

2016.10.27. 06:08

A töréstesztjeiről ismert szervezet ismét bizonyította, hogy mennyit ér aktuális értékelési rendszere: konkrétan félrevezető, ha valaki csak a csillagok alapján próbál döntést hozni.

Ezúttal az ötajtós Fiat Tipót vizsgálták meg, amely viszonylag olcsó autó, így megint elővették a nemrég bevezetett kettős értékelési módszert. Ezek alapján a Tipo alapváltozata csupán három csillagot kapott az adható ötből, míg a gazdagabban felszerelt kivitel négyet. Úgy, hogy a törésteszt-eredmények azonosak: a felnőttek biztonsága a töréstesztek szerint 82%-os, ami egyáltalán nem rossz eredmény, míg a gyermekek védelmére 60%-ot kapott a típus, ami kevésbé biztató. A gyalogosgázolási teszt is azonos eredményt hozott, a 62% annak szól, hogy a szélvédő kerete környékén akadnak olyan részek, amelyeken az autó helyett jó eséllyel a gyalogos törik össze.

Eltérés csupán a biztonsági segítségekben van: erre a biztonsági csomaggal felszerelt változat 57, az ezt nélkülöző, amelyben nincs automata vészfék és sebességkorlátozó, 25%-os eredményt kapott. Ezek alapján úgy tűnik, az EuroNCAP a továbbiakban következetesen lehúzza azokat a típusokat illetve változatokat, amelyekben nincs automata vészfék, még ha látványos is, hogy az efféle rendszerek egyelőre messze nem tekinthetők megbízhatóknak, sőt, tapasztalataink alapján sok esetben akár vészhelyzetet is teremthetnek.